Bent u al op de hoogte van de nieuwe, internationale BTW regels per 1 juli?

6 aug 2021
Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe btw-regels in de EU voor ondernemers in de E-commerce. Deze wijzigingen zijn opgesteld door de lidstaten van de EU en hebben als doel om het oude btw-stelsel te moderniseren. Weet u (nog) niet of dit ook invloed heeft op uw organisatie? Lees er in dit artikel meer over.
 
Iedere ondernemer die verkoopt aan consumenten is bekend met het afdragen van btw. Vroeger werden aankopen vooral lokaal gedaan, echter door de digitalisering van de samenleving en het vervagen van de grenzen is gebleken dat steeds meer aankopen ook gedaan worden bij een ondernemer in een andere lidstaat. De Europese Unie wil een oneerlijke concurrentieverhouding voorkomen en doet dit door online een standaard btw-tarief te hanteren per EU-land, afhankelijk van waar uw klant gevestigd is.

Voor wie geldt het?

 
Het nieuwe btw-stelsel is van toepassing wanneer u aan de volgende twee voorwaarden voldoet:
  1. U levert producten en/of diensten aan consumenten (B2C) binnen de Europese Unie.
  2. Uw totale omzet in andere landen binnen de EU is hoger dan tienduizend euro per kalenderjaar.
 
Als uw omzet in andere landen binnen de EU lager is dan tienduizend euro per kalenderjaar, mag u de Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Let op! Het gaat dus om tienduizend euro voor alle landen bij elkaar. Er verandert in dit geval niets ten opzichte van de oude btw-regeling vóór 1 juli.
 
Het drempelbedrag van tienduizend euro geldt in 2021 over de totale omzet van de resterende maanden. Dit gaat dus om de omzet in Q3 en Q4 van 2021. Vanaf 2022 geldt deze drempel over het gehele jaar.

Hoe bereid ik mij voor?

 
Vanaf het moment dat u boven het drempelbedrag komt van tienduizend euro, dient u het btw-tarief in rekening te brengen van het EU-land waar uw klant is gevestigd. Dit past u toe vanaf de factuur of bestelling waarmee het bedrag van tienduizend euro wordt overschreden.
 
Voor veel ondernemers is dit even schrikken, aangezien er zowel verplichtte aanpassingen in de webshop gedaan moeten worden, als de veranderingen binnen de manier waarop u uw belastingaangifte dient te doen. Om u optimaal voor te bereiden op deze nieuwe regeling, bieden wij u een oplossing aan.

LogiVert helpt u!

 
Zijn deze nieuwe regels voor uw bedrijf ook van toepassing en wilt u voorkomen dat u achteraf problemen krijgt met uw belastingaangifte? Dan adviseren wij gebruik te maken van de LogiVert Unieregeling module. Hiermee wordt automatisch per land het juiste btw-tarief berekend en kunt u per land uw aangifte specificeren. Zo kunt u voldoen aan de nieuwe btw-regeling, zonder daar onnodig veel extra tijd en moeite aan kwijt te zijn.
 
Wenst u gebruik te maken van deze oplossing, neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens. We brengen het graag voor u in orde.
 
Telefoon: +31 (0)13 20 20 010