Verkort verkooptraject

In paragraaf Het verkoopproces worden alle mogelijk te doorlopen onderdelen van het verkoopproces beschreven. In de praktijk wordt bij veel bedrijven slechts een deel van deze stappen uitgevoerd. LogiVert 6 biedt daarom de mogelijkheid het hele verkooptraject in slechts drie stappen te doorlopen, namelijk:

registratie van een bestelling
factureren van de bestelling
ontvangst betaling

De procedure voor het registreren van een bestelling op basis van het verkorte verkoopproces is precies hetzelfde als de procedure die staat beschreven in Bestelling zonder voorafgaande offerte registreren. Ook de procedure voor het registreren van de ontvangst van de betaling komt overeen met de procedure zoals die reeds is beschreven voor het lange verkooptraject (zie Ontvangst betaling registreren).

De procedure voor het factureren van de bestelling wijkt in het verkorte verkooptraject echter enigszins af van de in paragraaf Factuur opstellen beschreven procedure. In het lange verkooptraject wordt er immers voorafgaand aan de facturering een afleveringsbon opgesteld. Het maken van deze afleveringsbon is voor LogiVert 6 het teken dat de goederen geleverd zijn en dat derhalve de technische voorraad verlaagd moet worden.

In het verkorte verkooptraject kunt u door het inschakelen van de optie Niet geleverde artikelen factureren aan LogiVert 6  aangeven dat er weliswaar geen afleveringsbon is gemaakt, maar dat het programma de te factureren artikelen toch als zijnde geleverd moet beschouwen. U gaat als volgt te werk om deze optie in te schakelen en een factuur op te stellen die betrekking heeft op (een deel van) de nog niet als geleverd aangemerkte artikelen:

1.Open het venster Verkopen door aan de bovenkant van het hoofdvenster op het tabblad Start te klikken en vervolgens in de groep Gegevens de optie Verkopen te selecteren.

2.Selecteer de bestelling waarvoor u een factuur wilt maken. In Verkooptransacties zoeken wordt toegelicht hoe u een specifieke bestelling zoekt en selecteert.

3.Klik aan de bovenkant van het venster op de tab Start en selecteer vervolgens in de groep Documenten de optie Factuur.
Het venster Verkoop uitvoeren/ Factuur verschijnt.

4.Op het tabblad Factuur zijn automatisch het factuurnummer en de huidige datum ingevuld. U kunt deze indien gewenst aanpassen. Zowel het factuurnummer als de datum zullen op de factuur worden vermeld.

5.Plaats een vinkje in het veld Niet geleverde artikelen factureren.

6.Klik, indien u slechts een deel van de artikelen wilt factureren, op de tab Deellevering. In de kolom Deelfactuur aan de rechterkant van dit venster is per artikel het (nog) niet als geleverd aangemerkte en derhalve te factureren aantal stuks ingevuld (tenzij u bij de basisinstellingen heeft aangegeven dat dit aantal op 0 gezet moet worden; zie Instellingen: Verkopen: Invoer). Geef in de kolom Deelfactuur aan hoeveel stuks van ieder artikel u middels de factuur die u aan het opstellen bent wilt factureren.

7.Klik op de tab Commentaar. Klik in het lege veld om eventuele aanvullende informatie betreffende deze factuur op te nemen. Deze informatie zal ook op de factuur verschijnen.

8.Klik op één van de knoppen aan de onderkant van het venster Verkoop uitvoeren/factuur om:
a.de factuur af te drukken en tevens als bijlage per email naar de hoofdcontactpersoon te verzenden (knop Mailen & afdrukken);
b.de factuur als bijlage per email naar de hoofdcontactpersoon te verzenden (knop Mailen);
c.de factuur als bijlage per email naar alle bij deze klant behorende contactpersonen te verzenden (knop CP)
d.de factuur te bekijken (knop Afdrukvoorbeeld);
e. de factuur af te drukken (knop Afdrukken);
f.het venster Verkoop uitvoeren te sluiten (knop Annuleren).

9.Selecteer op het tabblad Afhandeling, indien gewenst, met behulp van het pijltje naast het veld Status een op het afsluiten van dit stadium van het verkooptraject van toepassing zijnde status. In Statussen verloop verkooptraject vastleggen wordt toegelicht hoe u de statussen vastlegt die in dit veld beschikbaar zijn.

De zojuist gefactureerde artikelen worden nu door LogiVert 6  als zijnde geleverd beschouwd. Het programma verlaagt daarom op het moment dat de factuur wordt gemaakt de technische voorraad met het aantal gefactureerde artikelen.