Klantcriteria

Aan klanten kunnen criteria worden verbonden. Dit kunnen criteria zijn die alleen op een specifieke klant van toepassing zijn, zoals 'Contact gelegd tijdens handelsbeurs', maar ook criteria die voor bepaalde groepen klanten gelden. Denk in dat laatste geval bijvoorbeeld aan het criterium 'Topklant' dat aan alle klanten die jaarlijks voor meer dan een bepaald bedrag bij u inkopen wordt toegekend.

U gaat als volgt te werk om een criterium dat alleen van toepassing is op een specifiek bedrijf vast te leggen:

1.Klik aan de bovenkant van het hoofdvenster op het tabblad Start en selecteer vervolgens in de groep Gegevens de optie Klanten.

2.Selecteer in de lijst met klanten in het midden van het venster de klant waaraan u het criterium wilt toekennen.

3.Wanneer het venster Klanten wordt geopend is standaard de tab Algemeen geselecteerd en is rechtsonder in het venster de knop Criteria zichtbaar. Klik op de knop Criteria.

4.In het grote veld staan de eventueel reeds gedefinieerde standaard criteria. Voer in het veld naast de knop Toevoegen een criterium in dat alleen op deze klant van toepassing is en klik op de knop Toevoegen. Het nieuwe criterium is nu opgenomen in de lijst met een vinkje ervoor om aan te geven dat het criterium aan deze klant is toegekend.

5.Voeg nog een criterium toe of klik op Accepteren om het venster te sluiten.

Criteria die op meerdere klanten van toepassing zijn worden standaard criteria genoemd. Deze zijn van belang omdat u door het zorgvuldig toekennen ervan heel eenvoudig bepaalde groepen klanten kunt selecteren. Hieronder wordt uitgelegd hoe u standaard criteria vastlegt, in paragraaf Klanten zoeken op basis van criteria wordt toegelicht hoe u groepen klanten selecteert op basis van de aan hen toegewezen standaard criteria.

U gaat als volgt te werk om een standaard criterium vast te leggen:

1.Klik aan de bovenkant van het hoofdvenster op het tabblad Start en selecteer vervolgens in de groep Gegevens de optie Klanten.

2.Selecteer aan de onderkant van het venster het tabblad Algemeen en klik vervolgens op de knop Criteria rechtsonder in het venster.

3.Klik op de knop Standaard criteria.

4.Klik op de knop Nieuw (Nieuw) of selecteert u in het menu achtereenvolgens Bestand -> Nieuw (Ctrl+N) en voer de naam van het nieuwe standaard criterium in.

5.Voeg nog een standaard criterium toe of klik op de knop Sluiten. Het nieuwe standaard criterium is nu opgenomen in de lijst en kan bij alle klanten als criterium worden geselecteerd.