Afleveringsbon opstellen

U kunt uw leveringen voorzien van een afleveringsbon die bij de te leveren artikelen kan worden gevoegd. De afleveringsbon heeft echter ook een functie binnen LogiVert 6. Met het maken van een dergelijke bon geeft u namelijk aan het programma aan dat de artikelen uit uw opslagruimte verdwijnen en naar de klant getransporteerd worden. Het moment waarop de afleveringsbon gemaakt wordt is dan ook in de regel het moment waarop LogiVert 6 de technische voorraad van de betreffende artikelen verlaagt. Zie Facturen en de technische voorraad voor informatie over een uitzondering op deze regel.

U gaat als volgt te werk om een afleveringsbon op te stellen:

1.Open het venster Verkopen door aan de bovenkant van het hoofdvenster op het tabblad Start te klikken en vervolgens in de groep Gegevens de optie Verkopen te selecteren.

2.Selecteer de bestelling waarvoor u een afleveringsbon wilt maken. In Verkooptransactie zoeken wordt toegelicht hoe u een specifieke bestelling zoekt en selecteert.

3.Selecteer aan de bovenkant van het venster de tab Start en selecteer vervolgens in de groep Documenten de optie Afleveringsbon.
Het venster Verkoop uitvoeren/ Afleveringsbon verschijnt.

4.Klik op de tab Afdruk om, indien gewenst, het voor deze afleveringsbon gebruikte sjabloondocument aan te passen of een ander sjabloondocument te selecteren. Zie Verkort verkooptraject voor meer informatie hierover. Geef in het veld Aantal op dit tabblad aan hoeveel exemplaren er tegelijk afgedrukt moeten worden.

De volgende stap van deze procedure is situatieafhankelijk:

a.U wilt alle bestelde artikelen in één keer leveren en u heeft bij de Instellingen niet de optie Aantallen voor invoer op nul zetten aangevinkt (zie Instellingen: Verkopen: Invoer).
b.U wilt alle bestelde artikelen in één keer leveren en u heeft bij de Instellingen wel de optie Aantallen voor invoer op nul zetten aangevinkt (zie Instellingen: Verkopen: Invoer).
c.U wilt slechts een deel van de bestelde artikelen nu leveren (bijvoorbeeld omdat u van een bepaald artikel geen of onvoldoende exemplaren op voorraad heeft of op verzoek van de klant).

5.Bepaal welke van de bovenstaande situaties van toepassing is en volg de onderstaande bijbehorende procedure:
a.LogiVert 6 zal automatisch het juiste aantal te leveren artikelen op de afleveringsbon opnemen. Ga naar stap 6.
b.Klik op de tab Deellevering. Omdat u bij de instellingen de optie Aantallen voor invoer op nul zetten heeft aangevinkt is in de kolom Deellevering aan de rechterkant van dit venster bij alle artikelen een nul ingevuld. Aangezien u echter alle bestelde artikelen wilt leveren, vult u in de kolom Deellevering hetzelfde aantal stuks in als in de kolom Te leveren staat vermeld.
c.Klik op de tab Deellevering. In de kolom Deellevering aan de rechterkant van dit venster is per artikel het aantal bestelde en derhalve te leveren stuks ingevuld (tenzij u bij de basisinstellingen heeft aangegeven dat dit aantal op 0 gezet moet worden; zie Instellingen: Verkopen: Invoer). U wilt echter slechts een deel van deze artikelen leveren. Geef in de kolom Deellevering aan hoeveel stuks van ieder artikel er op de afleveringsbon die u nu aan het opstellen bent opgenomen moeten worden.

6.Klik op de tab Commentaar. Klik in het lege veld om eventuele aanvullende informatie betreffende deze afleveringsbon op te nemen. Deze informatie wordt ook opgenomen op de afleveringsbon.

7.Klik op één van de knoppen aan de onderkant van het venster Verkoop uitvoeren/Afleveringsbon om:
a.de afleveringsbon af te drukken en tevens als bijlage per email naar de hoofdcontactpersoon te verzenden (knop Mailen & afdrukken);
b.de afleveringsbon als bijlage per email naar de hoofdcontactpersoon te verzenden (knop Mailen);
c.de afleveringsbon als bijlage per email naar alle bij deze klant behorende contactpersonen te verzenden (knop CP)
d.de afleveringsbon te bekijken (knop Afdrukvoorbeeld);
e. de afleveringsbon af te drukken (knop Afdrukken);
f.het venster Verkoop uitvoeren te sluiten (knop Annuleren).

8.Selecteer op het tabblad Afhandeling, indien gewenst, met behulp van het pijltje naast het veld Status een op het afsluiten van dit stadium van het verkooptraject van toepassing zijnde status. Bij Statussen verloop verkooptraject vastleggen wordt toegelicht hoe u de statussen vastlegt die in dit veld beschikbaar zijn.