MultiShop (Extended)

De Multi-shop functionaliteit maakt het mogelijk om meerdere shops te beheren vanuit één administratie.

Multishop-instellen

De Multi-shop functionaliteit activeert u via het venster Instellingen. Ga naar het onderdeel Webwinkel en vink de optie Multi-shops aan. Indien u de basisadministratie alleen voor administratieve doeleinden wilt gebruiken en niet zichtbaar wilt maken op Internet kan dat. U gaat dan naar het venster Instellingen. Daar gaat u naar het onderdeel Webwinkel. Vink de optie Basisadministratie online onzichtbaar aan. De basisadministratie zal dan wel gepubliceerd worden, dit is noodzakelijk voor de werking van de multi-shops, echter zal het niet bezoekbaar zijn voor mensen en zoekmachines.

Na deze handeling verschijnt in het venster Eigenschappen aan de linker kant het onderdeel Multi-shop.

Daar kunt u nieuwe multi-shops aanmaken of bestaande wijzigen en/of verwijderen. Als eerste shop zult u altijd de Basisadministratie zien. Voor sub/multi-shops kunnen niet alle eigenschappen gezet worden. De verschillende stappen in het venster Eigenschappen zijn daarom afhankelijk van de geselecteerde shop (basisadministratie of multi-shop). Bij multipenta-shops kan er minder ingesteld worden.

In het venster Artikelgroepen kunt u vervolgens aangeven welke groepen u in multi-shop wel en niet getoond wilt hebben. U kunt dus per Multi-shop een volledig eigen groepenstructuur hebben.

Per Multi-shop kunt u ook specifieke verkoopdocumenten (opmaken) hebben. Deze stelt u in via het venster Instellingen, onder Verkopen/Uitvoer van gegevens/Multi-shops.

Bestand per documenttype en per multi-shop instelbaar
Voorraad wordt online centraal bijgehouden door de hoofd-shop/basis-shop.

FTP-instellingen

Het is sterk aan te raden om zowel de basisadministratie als de multi-shops op dezelfde server te publiceren. Het is mogelijk om ze op verschillende servers te publiceren, maar de multi-shops moeten steeds informatie halen uit de basisadministratie waardoor de pagina’s traag zullen laden. Voor de snelheid van uw sites is het dus sterk aan te raden om ze allemaal op de zelfde server te hosten.

Staan de verschillende subshops op de zelfde server, kunt u gebruik maken van het veld 'Interne pad naar basis'. De waarde bij 'interne pad naar basis' is afhankelijk van de serverinrichting. Niet alleen waar u de basisadministratie heeft staan, maar ook tot welke niveau u toegang heeft.

Bij meerdere domeinen op een enkele server dient het voor de gehanteerde inlog mogelijk te zijn de rootmap te benaderen.
Voorbeeld:
Multishop-internepadnaarbasis
Voor subshop A is het interne pad ../Basis/
Voor subshop B is het interne pad ../../domeinA/Basis/

De juistheid van het Internetadres (URL) van uw Basisadministratie, dat u ingevuld heeft bij de FTP-instellingen in het venster Eigenschappen, is cruciaal voor de werking van de overige “Multi-shops”. Als u uw basisadministratie in een submap van uw server publiceert dient u deze ook te vermelden in het pad van het internetadres. Als dit adres onjuist is zullen de overige “Multi-shops” o.a. de artikelinformatie op een verkeerde locatie zoeken, waardoor deze niet gevonden en dus ook niet getoond zal worden.